PESSOA!

2010-01-06, 22:45:40 / Kategori: Pessoa

Herregud vad jag stör mej på folk som säger att pessoa är JÄTTE dåligt! För så dåligt är det inte om man vet hur man rider på det! Alltså vilken effekt det har! Jag hittade en text på bilddagboken som jag verkligen INTE kan hålla med om!

En gång för alla: pessoabett har ingen hävstångsverkan eftersom den saknar hävstången=kindkedjan, pessoabett kan inte ge någon eftergift förän man släpper tygeln (bara tyngden av tygeln ger effekt nog i hästens mun) och kan man inte ge eftergift kan man inte heller arbeta hästen i form, hur fint den än ser ut att gå.
 Pessoabett verkar på två ställen och på två sätt= uppåt i gommen och neråt i nacken. Bakom öronen, där nackstycket ligger, finns otroligt många nerver.
Tryck där bildar spänningar och alla vet väl att en spänd häst inte kan arbeta korrekt? Användning av detta bett under en längre tid kan ge följder som är svåra att rätta till och som kostar en hel de att reparera. tex ryggskador pga av att hästen inte kunnat arbeta korrekt.
Spänningar sitter också kvar i kroppen på hästen och hindrar den även om man bytt bett. Massör är heller inte billigt per timma. Tänk er för, är detta skräpbettet ens värt att fundera på?
 Anledningen till att dt ens är så "populärt" är för att barna vill vara som sina idoler och för att man inte orkar rida sin häst ordentligt eller slutligen för att man har fel kunskaper eller inga alls.
 Oavsett bett man tänkt köpa så måste man ta reda på alla effekter och biverkningar. Detta är i mina ögon en självklarhet men tyvärr verkar ju många inte dela min åsikt gällande den typen av kunskap. Ett roligt faktum är att pessoabett på engelska kallas för "dutch gag" och översättningen för "gag" är munkavle.
Tänk på det alla ni som rider med pessoa, varför kan denna typ av bett fått ett sådant lustigt namn.

Detta kommer ifrån Anti-pessoa @ bilddagboken och jag håller inte med ett skit! Tandspecialist från flyinge har själv rekomenderat detta före Pelham och Kimblewick då det är mildare! Man kan själv bestämma styrkan! OCH så har jag fått tips på om man vill att pessoat ska reagera före handen så kan man sätta en rem inunder hakan på hästen då  blir detta nästan som ett Pelham eftersom remmen tar emot före bettet så det inte blir lika stor hävstångseffekt! Dock är jag osäker på om man får ha det så på tävlingar! Persa fungerade bra på pessoa det märktes att han lyssnade mera MEN han drog ihop nacken för mkt så han gick bakom hand tillslut! Men han lyssnade otroligt bra! Det är mitt tycke och tänke!


du listar nog ut det ;)

Fast - i den här frågan FINE alla får tycka olika. Jag hatar bettet och det vet du, bara att du tar upp ämnet är som att be om disskusion. Alla tycker vi olika, då även veterinärer och tandläkare. Alla har vi olika erfarenheter av bettet. Jag tycker att det är ett skit bett, jag håller med den kursiverade texten till fullo och har gjort det enda sedan jag fick se textbeskrivning samt en animerad förklaring till bettets påverkan (skiten var på engelska och hade riktiga källor och var alltså inget nån 12 årig brud knåpat ihop utan just en hästtandläkare)

Jollan blev själv förstörd på detta bettet, så det har sina baksidor. Men med sparsamt användade skadar det säkert inte och vad gör det i hoppningen om man bara använder det då? Inget alls egentligen (även fast att jag hatar det xD ) men det är knappast ett bett man ska sitta och finlira dressyr på (dels det är inte tillåtet heller)



tack för mitt, ordet är fritt don't forget that ;)



2010-01-06, 23:00:41 URL: http://onkelkonkel.blogspot.com

Liz

jag håller faktiskt inte med dig här :P

Jag har inte träffat ngn kunnig som rekommenderat det, däremot är det många som har varnat för det!

Det finns ju inget bett som är snällt, eller skarpt, däremot finns det bra och dåliga händer hos ryttaren.



Sen är jag ju lita av den åsikten att om hästen lyssnar dåligt på dig så bör man inte stoppa in ett annat bett, utan ist jobba mer med hästen så den börjar lyssna på dig. Ingen häst föds ju hård i munnen eller?

Och dom har ju knappast sagt åt oss att dom vill bli ridna så då ska vi ju knappast stoppa in massa skrot i munnen på dom...

Och är man oerfaren ska man inte mixtra med bett, då ska man ta hjälp!



Sen finns det ju många duktiga ryttare som rider på "skarpa" bett men då är det ju antagligen inte p.g.a. att hästen lyssnar dåligt, utan för att hästen kanske trivs bättre på det bettet. Precis som att 2 hästar kan vara sjukt olika i ryggen och behöva olika sadlar så kan de ju också se olika ut i munnen och behöva olika bett.



Alla som stoppar in skit i sina hästars munnar borde ta en titt på ett westernekipage, där går hästen på tygelns vikt och tittar du noga på ett svårklassekipage i dressyr så är det ingen som sitter och drar i munnen på dom. Och i dressyr får man ju bara tävla på "vanligt" bett.



Men allt beror ju på hur mycket jobb man vill lägga... Nöjer man sig med att hästen går bakom hand men böjer på nacken, visst kan man använda pessoa, men vill man att hästen ska gå framåt, med bjudning, trampa under sig och gå i en bra form så finns det inga genvägar, då är det blod, svett och tårar som gäller!



2010-01-07, 10:13:45 URL: http://lillagoajag.blogg.se/

MiiiiaMariiiia

Ibland blir man trött...

Håller faktist med dig. Kan inte förstå hur ett BETT kan förstöra en häst och göra så att den jobbar dåligt?? Det borde ju vara något fel med den som rider då, men visst det kanske är sant vad vet jag.



Det är helt och hållet från häst till häst tror jag. Vissa funkar pessoa på och vissa inte. Bara att byta så hittar man nått som funkar, och om pessoa funkar, varför skulle man inte kunna rida på det då?



Ang westernekipage, dom har minst lika skarpa bett som någon annan. Det finns speciella bett dom måste rida på, precis som i dressyren. Där måste man ha kandar om man tävlar medelsvår och uppåt (eller nått sånnt). Där är det väk hävstångseffekt som gäller, eller?



Det är bara att man kollar på sin häst, jobbar hästen bakom hand med pessoa? Ja, men då använder man kanske inte det! Då hittar man ett bett man tycker att man trivs med. Inte svårt...



2010-01-07, 14:26:37 URL: http://rkuus.weebly.com

Linda

hej.



det här med pessoabett är väldigt tvådelat. som du skriver kan an själv bestämma hur skarpt det blir och det är bra. har själv använt ett gummipessoa på min häst ett tag. men det som folk skriver om att det har dubbel verkan stämmer oxå på sätt och vis. bettet ger dubbla signaler om man inte kan ge ordentligt med eftergift och liknande och det kan göra att hästen till slut slänger med huvudet och liknande vid en förhållning då den tycker att bettet är obehagligt.



ett bra tips om man vill ha ett starkare effekt är att sätta en kedja eller rem under hakan och det tar bort själva "gag" effekten och endast gör det till ett hävstångsbett.



du undrade i texten om man får tävla med det så och det får man... stod en häst i mitt stall förut som reds så! det var en väldigt speciell häst men han fungerade jätte bra på det!



mvh Linda



2010-01-07, 17:52:49 URL: http://lindanilsson89.bloggagartis.se

syssling

jag använde själv pessoa när jag tränar hoppning för min tränare (idag i veckan, ibland varannan. Alla säger olika om bettet och jag orkar inte heller, jag har 2 BRA tränare som tycker att jag ska ha det. Jag använder bettet BARA när jag hoppar "rikigt". ALDRIG när jag rider dressyr, markarbete elr ute osv. Alla tycker olika och jag förtår det, mkt snack om det bettet.



HAHA och det den andra hade svarat i din bdb konversation... att man ska sälja hästen för att man inte kan ha tre-delat på hästen... jag har det vanligtvis på min häst men i hoppningen blir hon för stark. Och det är inte särskillt vanligt att folk rider med tredelat HAHA tror du det. Om du nu ens har egen häst och alltid rider den med tredelat så är ni nog nybörjare båda två, man byter bett på hästar för att den ska få varierade bett, m.m. det finns nog nästan INGEN som BARA rider sin häst på tre-delat lilla du man måste variera. Pessoa är inget jag använder varje dag men i hoppning men jag låter min häst ha andra bett oxå...



det finns både + och - med alla bett... det är mycket snack om det och jag tror att endel (inte alla men endel) av dom som säger att pessoa förstör hästen helt har t.ex. tränare säger att dom inte ska rida med det för att det förstör... för att dom vet att eleven själv inte skulle klara av det.



jag är inget mega fan av bettet, men det funkar bra på min häst. Jag har använt det ca 1gång i veckan (ibland lite mindre) sen i somras och min häst är lika pigg och galen som vanligt haha:):)



Nu blev det visst en roman endå, men alice vi kan prata om det när ni kommer upp och använd det du. Puss gumman<3<3



2010-01-08, 20:07:07

andrea

personligen tycker jag inte om det bettet, men jag tror att det blir myycket, mycket bättre utav deltatyglar och/eller kindkedja.

och funkar din häst på det så är det bara att skita i vad alla andra säger.

men personligen skulle jag inte rida dressyr på det överhuvudtaget :)



2010-01-09, 17:06:44

bella

om du vill förstöra din häst FINE, skyll inte på mej bara för det -.-



vrf provar du inte pelham då?



2010-01-16, 09:45:41



kommentarer

» NAMN
» E-POST

» URL

Kommentera här♥:

Kom ihåg mig?